Úvod » Med

Med

Med je sladký produkt včel vytvořený v úle z přineseného nektaru či medovice. Včely tuto nasbíranou sladinu uloží do buněk plástve, postupně zahustí, obohatí o své specifické látky - enzymy a nakonec zavíčkují tenkou vrstvou vosku.

Díky obsahu jednoduchých cukrů je med vstřebáván sliznicí přímo do krve. Tím dodává tělu okamžitou energii bez zatěžování trávicího traktu např. při fyzickém nebo psychickém vyčerpání.

Pravidelná konzumace medu má vliv nejen na posílení imunitního systému, ale obrovský význam má med zejména pro svůj blahodárný vliv na celý organizmus.

Podle původu lze med rozdělit na MED KVĚTOVÝMED MEDOVICOVÝ.

Řadit podle 
Výrobce  


cena 135 Kč

skladem



cena 135 Kč

skladem



cena 335 Kč

skladem



cena 180 Kč

skladem



cena 290 Kč

skladem



 

skladem

Krystalizace


Med v závislosti na druhu a složení dříve nebo později zkrystalizuje - je to jeho přirozená vlastnost. Záleží na vzájemném poměru jednoduchých cukrů, které med obsahuje. Krystalizace medu je určitou známkou a zárukou pravosti, neboť dokazuje, že se nejedná např. roztok sirupů s přídavkem karamelu. Jde o změnu z fyzikálního, nikoliv z chemického hlediska a tato změna je vratná. Stačí med mírně zahřát ve vodní lázni o teplotě max. 45 °C, aby nedošlo k znehodnocení cenných látek, které med obsahuje.