Úvod » Včelí produkty » pyl rouskovaný
Rouskovaný pyl je ten, který včelař získá od včel při vletu do úlu.
Včely při sběru lepí nektarem a svými enzymy mikroskopické částečky pylu. Tím utvářejí na svých končetinách tzv. rousky – pylová zrna o velikosti 2-4 mm.
Tento pyl se používá k přípravě dalších produktů nebo pro lepší využití a vstřebání pylových zrn se užívá v kombinaci s ovocnou, zeleninovou šťávou, jogurtem apod.
Každý druh rostliny má jinou barvu pylu.
Složení pylu
Pyl obsahuje velkou část bílkovin, tuků a sacharidů. Také vitamíny skupiny B, nenasycené mastné kyseliny, minerální látky.
Pyl se doporučuje k celkovému posílení organizmu. Pokud se pyl užívá pravidelně, příznivě působí při duševním vypětí či stresových situacích. Pyl je vhodné konzumovat po těžkých vyčerpávajících nemocech, po operacích nebo větších úrazech – všude tam, kde je potřeba obnovení tkáně.
Naopak není vhodné jej užívat při onemocnění ledvin, nádorových onemocněních a prvních třech měsících těhotenství.
Dávkování : 1 - 2 čajové lžičky denně